SIMRISHAMN

Vågdriven pump syresätter havet

Nu är det klart att det blir ett projekt där man provar att syresätta Östersjöns botten med hjälp av vågdrivna syrepumpar i Simrishamn. EU-kommissionen har beviljat IVL Svenska Miljöinstitutet sex miljoner kronor för projektet som drar igång efter nyår.

Projektet drar igång vid årsskiftet och kommer att hålla till i Simrishamn. Till en början i provisoriska lokaler och på sikt i det Marina centrum som planeras i Simrishamn.
– Tanken är att lokala företag ska bygga och installera anläggningen, säger Madeleine Lundin som är projektkoordinator för Marint centrum.

Hon välkomnar detta första konkreta forskningsprojekt i samarbete med det marina centret och hoppas att det så småningom följs av fler. 

Tanken bakom projektet är att se om det går att lösa problemen med döda bottnar och algblomning med hjälp av syresättning på det här sättet.

WEBAP, Wave Energized Baltic Aeration Pump, kallas den här pumpen som utnyttjar de båda naturliga resurserna syrerikt vatten och vågenergi.

Tillsammans med andra åtgärder för att minska läckaget av närsalter från fastlandet så hoppas man att pumparna ska hjälpa till att återställa Östersjöns egna naturliga självreningsprocesser. För om man kan få det vattenlösliga oorganiska fosfor som lösts upp från botten på grund av syrebrist i dag att bindas till bottensedimentet igen, då kan man också minska algblomningen. Och det kan ha stor betydelse för både turismen och fiskenäringen på sikt.

Projektet ska pågå i tre år och koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet, som kommer att samarbeta med Simrishamns kommun och Kungliga tekniska högskolan.

Marie Sandgren
0414-146 55
marie.sandgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista