Båstad

Omtvistat bidragsbeslut rivs upp

Kultur- och fritidsnämnden i Båstad har tvingats ändra sitt kontroversiella beslut om att halvera bidragen till bland annat Lilla filmfestivalen och Kammarmusikfestivalen. Kommunstyrelsen krävde ett nytt budgetförslag och nu ska föreningarna få mer pengar.

Ingrid Nygren är ordförande för Film i Båstad som anordnar Lilla Filmfestivalen och hon är inte förvånad.
– Det hade jag nästan förutsatt, att kommunstyrelsen skulle förstå vikten av att festivalerna finns kvar i Båstad, och att kommunstyrelsen skulle peka med hela handen och tala om för kultur- och fritidsnämnden att det här kan ni inte ta bort.

Tidigare under hösten hade kultur- och fritidsnämnden i Båstad föreslagit halverade bidrag till bland annat Lilla filmfestivalen och Kammarmusikfestivalen 2010. I stället för sitt tidigare bidrag på 35 000 kronor skulle Film i Båstad få 18 000 kronor till festivalen.

Då protesterade föreningen och förklarade att man kanske inte skulle ha råd att fortsätta arrangera Lilla filmfestivalen. Även arrangörerna för Kammarmusikfestivalen sa ifrån.

Kommunstyrelsen har nu tvingat nämnden att göra om sitt budgetförslag. I stället för att sänka bidraget med 40 000 kronor blir det i det nya förslaget en sänkning med 10 000 kronor.

Men än så länge är det inte bestämt hur de bidragen ska fördelas, så Ingrid Nygren tar ingenting för givet.
– Är det 5 000 mindre det handlar om ska vi väl kunna knipa åt någon livrem och klara det men blir det för mycket så går det ju inte. 

Abigail Sykes
044-28 15 75
abigail.sykes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista