kristianstad

”De hade sin chans att sälja”

Byggnads AB Bröderna Persson hade sin chans att sälja marken och fastigheterna i närheten av den nya arenan på söder i Kristianstad - men de ville ha för mycket betalt. Det menar Kristianstads kommun med kommunalrådet Bengt Gustafson (M) i spetsen som inte ser något skäl att lösa in marken för 40 miljoner kronor.

Enligt byggföretaget har arenabygget med förändringarna av detaljplanen och bygglovsförfarandet som den för med sig i praktiken gjort många av företagets fastigheter till belastningar i stället för tillgångar.

Bröderna Persson har lämnat in ett krav på inlösen till fastighetsdomstolen i Malmö, där de vill att Kristianstads kommun betalar 40 miljoner kronor för ett antal fastigheter som ligger precis i närheten av den nya arenan.

Kommunens värdering visade att företagets mark är värd runt 20 miljoner kronor medan Bröderna Persson anser att den är värd 40 miljoner. Den stora skillnaden gjorde att det inte blev något köp när parterna diskuterade det tidigare.

Och nu har fastighetsföretaget stämt kommunen och kräver att kommunen ska lösa in marken eftersom Bröderna Persson inte kan använda den fullt ut. De kan inte bygga om eller ändra verksamheterna i fastigheterna.

Bengt Gustafson tycker att företaget borde ha agerat tidigare.
– För det första tror vi inte att kommunen har nån skyldighet att lösa in. Och för det andra känns det lite senkommet. Det här har ju varit känt sen 20004 i alla fall. Och här har varit utställningar och samråd. 

Linnéa Mattisson
linnea.mattisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista