SKÅNE

SD lyckas inte fylla sina platser

Som enda parti i Skåne så klarar Sverigedemokraterna inte att fylla sina platser i kommunernas fullmäktigesalar. Trots att partiet helt saknar politiker i vissa kommuner, så säger partisekreterare Björn Söder att de ändå har lyckats påverka den lokala politiken.

– Givetvis är det så att de andra partierna ser att det finns en stor efterfrågan på sverigedemokratisk politik och gör små förändringar i sin egen politik i hopp om att locka tillbaka de väljare som har gått till Sverigedemokraterna. Det tror jag sker runt om i landet, även där vi inte sitter invalda.

I nio av Skånes 33 kommuner står det åtminstone en tom stol i kommunfullmäktige och där skulle det ha suttit en ledamot från Sverigedemokraterna. Vissa stolar har stått tomma sedan valet 2006 medan andra har blivit tomma under mandatperiodens gång.

Björn Söders förklaring till varför så få vill sitta i en fullmäktigesal och föra Sverigedemokraternas politik är att partiet är så kontroversiellt.

– Det är klart, att ställa upp för oss gör att man sticker ut från omgivningen. Dessutom är vi ett mindre parti som inte har funnits så länge, så problemen kanske är något större hos oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista