Skåne

Femklövern vill inte höja skatten

Det blir inga skattehöjningar i Region Skåne nästa år men inte heller några stora satsningar. Så ser grunddragen ut i den styrande femklöverns budget, som klubbades av regionstyrelsen på torsdagen.

– Ekonomin är besvärlig, eftersom skatteintäkterna framförallt har minskat så drastiskt i förhållande till förra året, säger Jerker Swanstein (M), ordförande i regionstyrelsen i Skåne.

Mindre skattepengar minskar utrymmet för stora satsningar. Den styrande femklövern väljer att inte heller höja några avgifter, vare sig i kollektivtrafiken eller i sjukvården. Man gör också en markering genom att frysa arvodena till politikerna. Inte heller höjer man partistödet eller lönerna för förvaltningscheferna.

En satsning i nästa års budget är 118 nya miljoner till hälsovalet. Det innebär att snittsumman på patientpengen - den ersättning som vårdcentralerna får för sina listade patienter - höjs från 2 200 kronor till 2 400 kronor per patient och år.

Andra satsningar är till exempel att man inför allmän screening av stora kroppspulsådern för män över 65. Det blir ett sprutbytesprogram i Helsingborg och hörselvården får 30 miljoner kronor på grund av att kostnaderna för att prova ut hörapparater ökat i takt med att köerna betats av.

Socialdemokraterna i regionen, som på onsdagen presenterade sin skuggbudget, vill höja skatten med 60 öre och satsa pengarna på sjukvården. Bland annat vill de att sjukhusen ska slippa spara in sina stora underskott.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista