SKÅNE

”De har inte satt några spår alls"

Enligt SD:s partisekreterare Björn Söder påverkar partiet politiken även i de kommuner där de inte lyckats hitta representanter till sina platser. Men det håller inte Christer Akej (M), som är kommunalråd i Simrishamn, med om.

– De har inte påverkat ett dugg, säger Christer Akej, som är kommunalråd i Simrishamn, där Sverigedemokraterna har två mandat, men inte på länge har haft någon som har besatt platserna. Även när de hade representanter så var det ingen aktivitet. De varken deltog i debatter eller skrev någon motion eller interpellation.

Han menar att Sverigedemokraterna inte heller påverkat vare sig debatten eller besluten i kommunen sen de lämnade sina platser.

Sverigedemokraterna har 113 mandat i Skånes kommuner. 14 av dem står tomma, alltså drygt var tionde stol. I tre kommuner är partiet inte representerat av någon politiker över huvud taget, trots att de har mandat. Så är fallet i Staffanstorp, Simrishamn och Tomelilla.

I Staffantorps kommun har Sverigedemokraternas stol stått tom under hela mandatperioden. Moderaten Michael Sandin är kommunalråd och han förstår inte hur Sverigedemokraterna har påverkat den lokala politiken med hjälp av sin tomma stol.

– Nej, det tycker jag inte. De finns ju inte representerade eftersom det bara står en tom stol.

Har de på något sätt kunnat påverka den politik som du och ditt parti har fört?

– Nej, det tycker jag inte heller. Den stolen är ju tom och det innebär att den är lämnad utan någon som kan påverka någonting. Så de har inte satt några spår alls efter sig.

Lars Angantyr
lars.angantyr@sr.se
044-28 15 89

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista