Tomelilla

Ortopedimyter på hälsomässa

Under hela lördagen pågår hälsomässan i Tomelilla. Ett femtiotal utställare fyller ena hallen i Tomelilla Folkets Park med montrar, föreläsningar och olika prova-på-möjligheter inom hälsa.

Bland utställarna finns allt från massörer och zontreapeuter till demonstrationer hjärtstartare och hantverk som rehabilitering. 

Dessutom så är det olika slags föreläsningar. Peter Björnström pratar till exempel om olika slags fetter. Medan överläkaren Sven-Anders Sölveborn från Ystad försöker avliva en del myter inom ortopedin vid sin föreläsning. 

– Det är ett 20-tal myter jag försöker avliva. Till exempel att artros är förslitning, vilket är helt fel, säger han. Att hälseneinflammation alls inte är en inflammation - det är en annan smärtprocess. Alltså ett antal sådana saker som är rätt angelägna att påpeka. 

Redan när hälsomässan öppnade vid tiotiden på lördagsmorgonen var det ett antal besökare på plats. 

– Det är intressant att gå och titta. Jag har varit i Kristianstad en gång innan på sådan här mässa, det var roligt, säger Helena Persson från Simrishamn. 

– Om jag letar efter något särskilt så är det vägledning, säger Annika Persson. Jag vet inte varför. Få reda på hur man som person, framtiden, hur man ska gå till väga. Lite så.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista