Bromölla

Sjuksköterska stal medicin för eget bruk

En sjuksköterska från Bromölla blir av med sin yrkeslegitimation. Det sedan hon stulit läkemedel och spätt ut patienternas medicin.

Det är socialstyrelsen som anmält sjuksköterskan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och begärt att de ska återkalla henne sjuksköterskelegitimation. 

Bakgrunden är ett alkoholmissbruk som med åren övergott i missbruk av tabletter. 

Enligt socialstyrelsen har hon upprepade gånger stulit stora mängder medicin från sin arbetsplats. Hon har också spätt ut patienters medicin för att själv kunna ta av preparaten. Det har inneburit att partierna fått sämre vård och smärtlindrig. Och att patientsäkerheten har varit hotad. Det här gör att hon inte går att lita på, har socialstyrelsen menat. 

Sjuksköterskan själv säger i sitt yttrande att hon är djupt ångerfull över det som hänt. Hon berättar att hon nu genomgått behandling för sitt missbruk på nämndemansgården och regelbundet deltar i AA-möten. Och därför anser hon att hon borde få chansen till en prövotid istället för att bli av med legitimationen. 

Men socialstyrelsen menar att det gått för långt och att risken till återfall är stor. Och Hälso- och sjukvården ansvarnämnden går på samma linje och har nu alltså beslutat att hon förlorar sin legitimation helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista