Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Carema har nekat hembesök

Trots att vårdföretaget Carema har gjort betydligt färre akuta hembesök i Skåne än vad som var tanken, finns det klagomål på att företaget sagt nej till att åka ut på besök. Det är enligt avtalet inte tillåtet.

Carema, som bedriver den akuta hembesöksverksamheten i Skåne, har inte fått så många uppdrag som det var tänkt. Ändå finns det uppgifter om att bolaget sagt nej till att åka ut på hembesök.

– Det går inte ihop, och där är jag överens med ledningen hos entreprenören att detta absolut är ett brott mot avtalet, säger Karin Christensson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Hembesöksverksamheten är främst till för att Skånes äldre ska kunna få akut vård i hemmet, men i två anonyma brev till Region Skåne beskriver distriktssköterskor och ambulansförare hur svårt det är att få hjälp av Caremas läkarbilar nattetid. Ofta får man rådet att skicka den äldre till akuten, skriver man.

Det finns också avvikelserapporter, där sjuksköterskor vid Sjukvårdsrådgivningen beskriver hur Carema ifrågasatt deras bedömning och nekat besök. Även två Lex Maria-anmälningar har gjorts, och i det ena fallet avled en 77-årig kvinna. Enligt avtalet ska Carema åka ut om en behörig sjuksköterska begär det. Ingrid Olsen, enhetschef för Carema hembesöksbilar, erkänner att det har funnits problem med att läkare gjort en annan bedömning, men det ska nu vara löst.

– Jag kan tänka mig att en del hembesök faktiskt har blivit omvandlade till telefonkonsultationer, och där har vi jobbat mycket med information internt, säger hon.

Rickard Uppenberg, som är Vårdförbundets representant för ambulansförarna i Skåne, säger att samarbetet med Carema oftast fungerar, men problemet är att företaget bara har en bil på natten och att den utgår från Malmö.
– Ju längre ifrån man kommer Carema särskilt nattetid, ju svårare är det att få ut dem till exempel ovanför Kristianstad och ut mot Simrishamn. Det sitter säkert i köravstånden, och då är det lättare att be ambulansen att köra in patienten, säger han.

Man kan också se att det har gjorts färre hembesök i till exempel Simrishamn eller i Ystad-Österlen-området i förhållande till hur stor andel av Skånes äldre befolkning man har, medan till exempel Malmö har betydligt större andel besök än äldre. Om det här beror på att Carema säger nej till besök långt bort är svårt att veta.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Karin Christensson säger att hon nu fått löften av Carema om att inga hembesök ska nekas i fortsättningen.

– Jag utgår från att det här sköts, och sköts det inte så utgår jag ifrån att vi får fortsatta avvikelser på detta. För det är ett direkt avtalsbrott, säger hon.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".