Skåne

S upprörs över omförhandlat avtal

Socialdemokraterna i Region Skåne är mycket kritiska mot hur den akuta hembesöksverksamheten har fungerat i Skåne sedan Carema tog över ansvaret från primärvården.

Antalet akuta hembesök har blivit betydligt färre än vad det var tänkt. Carema har också genom en omförhandling av avtalet tjänat nästan två miljoner kronor mer på de besök man hittills gjort.

– Om jag ska uttrycka mig milt kan jag säga att jag hade önskat mig något annat. Nej, ärligt talat jag tycker att det är en katastrof, säger Ingrid Lennerwald (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdnämnden i Region Skåne.

Det lutar åt att Caremas hembesöksbilar under sitt första år inte ens kommer att ha gjort hälften av de 18 400 besök till sjuka äldre och barn som var tanken. Det handlar om att bolaget inte larmats ut av sjukvården i tillräcklig utsträckning, men Ingrid Lennerwald tycker att Carema borde ha marknadsfört sig bättre.

Att resultatet istället har blivit att avtalet mellan Carema och Region Skåne omförhandlades i somras, så att de första 7000 besöken ger betydligt mer betalt, anser Ingrid Lennerwald är upprörande.

– Det som upprör mig så enormt är att någon självständigt bestämmer att vi ska ta två miljoner extra av skattebetalarna och betala ut till ett bolag som uppenbarligen inte gör vad de ska, säger hon.

När den styrande femklövern i Region Skåne förra året valde att lägga ner de läkarbilar som åkte ut tillsammans med ambulanserna och i stället satsa på akuta hembesöksbilar var det en tydlig politisk prioritering att satsa på närsjukvård. Henrik Hammar (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, tycker fortfarande att idén är bra, även om han erkänner att det varit en del problem.

– Nu är jag lite mer lugn, men det började dåligt och det var inte riktigt som vi hade tänkt oss, säger han.

Henrik Hammar ser inte några problem med att avtalet omförhandlats, så att Carema nu får en högre ersättning för de besök man gjort hittills.

– Vi insåg att det är förenat med kostnader att dra upp en verksamhet initialt, säger han.

Det nya avtalet gäller retroaktivt, vilket innebär att Carema tjänat nästan två miljoner kronor mer de knappa 5000 besöken man gjort. Tycker du att det är rimligt?

– Det viktigaste är att vi uppnår det som vi ska. Det hade inte varit Skånes befolkning och särskilt inte de äldre behjälpligt om vi hade sagt att vi hade sparat en miljon kronor, men vi får inte hembesöken utförda.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".