Johnny Lindell är VD på Vinslövs fritidscenter och Anna Stening som informatör på Företagarna Region Syd. Foto: Abigail Sykes/SR Kristianstad
Skåne

Småföretagare tror på en vändning

De skånska småföretagarna tror att det kommande året blir betydligt bättre än förra året. Enligt höstens Småföretagsbarometer som presenterades på tisdagen vänder både sysselsättningen, orderingången och omsättningen framöver.

Johnny Lindell är VD på Vinslövs Fritidscenter som säljer husvagnar och husbilar och han säger att läget redan förbättrats där.

- Efter juni månad har det varit helt fantastiskt. Både juli och september är rekordmånader genom tiderna för vår del. Det är helt otroligt.

Det är branschorganisationen Företagarna och företaget Swedbank som gör Småföretagsbarometern varje år. I hela landet har drygt 4000 privata företagare med max 49 anställda tillfrågats.

Optimismen i 2009 års mätning beror delvis på att de skånska småföretagarna haft ett ovanligt tufft år. Omsättningen har till exempel inte varit så här låg sedan 1992. Men småföretagarna har ändå försökt att satsa sig ur krisen, enligt Anna Stening som är informatör på Företagarna Region Syd.

- 31 procent av Skånes småföretag har satsat på att erövra nya marknader och 27 procent har satsat på att ta fram nya varor och tjänster.

- Småföretagen i Skåne är offensiva, fortsätter hon, och därmed har de en tro på att det kommer att bli bättre när krisen väl har lagt sig.

Abigail Sykes
044-28 15 75
abigail.sykes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".