Kristianstad

Expolitikers djur omhändertas

Länsstyrelsen i Skåne har beslutat att omhänderta cirka 60 nötkreatur, som tillhört den tidigare Kristianstadspolitikern Hilver Nilsson. Han har nämligen trots djurförbud fortsatt sköta om djuren.

Länsstyrelsen uppmärksammade under våren att Hilver Nilsson allvarligt försummat vården av sina djur under en längre tid. Bland annat genom att ge dem foder som inte är av tillräcklig kvalité. 

Det har fått till följd att flera djur har haft dåligt hull och att växande djur har underutvecklats på ett oacceptabelt sätt. Därför beslutade myndigheten att han skulle få djurförbud från och med den 30 april. 

Hilver Nilsson skulle ha gjort sig av med djuren senast den 15 juni. Det gjorde han, nästan i varje fall. Han sålde djuren till en person i släkten och djuren stannade kvar på samma plats som innan. Hilver Nilsson fortsatte också att vara delaktig i djurens skötsel. 

Länsstyrelsen anser att djuren fortfarande finns i närheten av Hilver Nilsson trots att han inte längre äger dem och att kontakten med djuren inte upphört. Djuren ska därför säljas eller på annat sätt avyttras. 

Hilver Nilsson säger till nyheterna att beslutet ska överklagas och att djuren varit små och undernärda beror på att de lidit av kopparbrist under lång tid.

Djurens nuvarande ägare säger att han vill sälja djuren ifall han inte får fortsätta att ha hand om dem. 

Hilver Nilsson representerade tidigare partiet Kristianstadsbygdens framtid.

Lars Angantyr
lars.angantyr@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".