Per Olofsson visar blodbanken. Foto: Madeleine Fritsch/SR.
Malmö/Lund

Nyföddas blod kan ge svar

Ett blodprov från navelsträngen som sparas när barnet är nyfött kan hjälpa forskarna att finna svaret på om det finns ett samband mellan miljögifter och exempelvis utvecklingen av adhd hos barn.

Det är kvinnokliniken på universitetssjukhuset MAS i Malmö som inlett forskningssamarbete med avdelningen för miljö- och arbetsmedicin i Lund. Och forskningsobjektet är den unika blodbank som sparats sedan 40 år tillbaka.

I tjugo minusgrader i ett kylrum längst ner i källaren på UMAS förvaras inte mindre än 70 000 prover tagna på navelsträngar och mammor från 1969 och framåt. En riktig skatt för de som vill forska i sjukdomar som misstänks grundläggas redan när barnet ligger i mammas mage.

En hel del forskning har redan gjorts, till exempel av hur virussjukdomar under graviditeten kan påverka utvecklingen av diabetes och sköldkörtelinflammation hos barn och ungdomar. Och nu ska man alltså titta närmare på hur miljögifter kan påverka uppkomsten av ADHD, berättar professor Per Olofsson som är en av dem som håller i forskningen.

– Man vet från djurstudier att det finns ett samband mellan förekomst av PCB, DDT, bly, flamskyddsmedel och annat och utveckling av ADHD och autism. Det tänker vi studera här.

– Kan vi lösa lite mer av sambandet mellan miljöpåverkan under fosterlivet och senare sjukdomar kan vi kanske gå in och påverka fostret inne i livmodern med sundare livsföring hos mamman och även läkemedel, säger Per Olofsson.

Madeleine Fritsch
madeleine.fritsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".