Skåne

Problem i Telenors nät lösta

Uppdaterad 15:46

Det är var på onsdagen stora problem med telefonin på många håll i Skåne. Det gällde Telenors kunder i det fasta nätet, främst i östra delen av länet. Strax efter klockan 14 var problemet löst, men många företag och verksamheter i Östra Göinge, Kristianstad, Hässleholm, Bromölla och Simrishamn var påverkade under dagen, bland annat Simrishamns sjukhus.

En av de institutioner som drabbats av telefonavbrottet är Simrishamns sjukhus.

- Det har varit väldigt dåligt, säger Lena Ivarsson, som är verksamhetschef på Carema Närvård, som driver sjukhuset i Simrishamn. Vi har inte kunnat ringa ut och man har inte kunnat nå oss på telefon.

Simrishamns sjukhus bedriver mest planerad vård, och de bokade patienterna har inte påverkats så mycket, tror Lena Ivarsson. Och hon hoppas att de som varit i akut behov av att kontakta sjukvården har ringt 112 eller till sjukvårdsupplysningen på 1177.

I juli hade sjukhuset också stora problem med sin telefoni. Då var det växeln som inte fungerade, och sen dess har man bestämt sig för att byta ut växeln.

Däremot ser Lena Ivarsson ingen möjlighet att komma åt det som har orsakat problemen idag.

- Det är ju snarare ett samhälleligt problem, att en telefonstation går sönder. Då drabbas vi som kunder. Och ett litet sjukhus som vi måste förlita oss på att funktioner som 112 och sjukvårdsrådgivningen fungerar. Det är liksom utanför vårt ansvar.

Linnéa Mattisson
linnea.mattisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".