Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Bönder kan inte betala räkningar

Publicerat onsdag 11 november 2009 kl 15.35
Carina och Alvar Sonesson. Foto: Lars Angantyr/SR Kristianstad

Många skånska lantbrukare har för tillfället mycket svårt att klara av att betala sina räkningar. På grund av att staten inte hunnit färdigt men en landsomfattande inventering av jordbruksmarken har utbetalning av EU-bidrag uteblivit. Förväntade inkomster har helt enkelt uteblivit.

På Gunnaröds gård i Stockamöllan står över 130 mjölkkor och äter. De har ingen aning om att de är del i en jättelik byråkratisk process. Det är när de är ute på sommaren som de i allra högsta grad blir en del av de problem som drabbat gården.

Det är Carina och Alvar Sonesson som äger gården. De har betesmark som de får bidrag för. Djuren betar för att hålla landskapet öppet och Alvar och Carina kompenseras för att de väljer ett produktionssätt som ser ut på det viset.

Under året har staten inventerat den mark som lantbrukarna kan söka olika former av stöd för. Det är där som det har blivit problem. Inventeringen har dragit ut på tiden vilket har fått konsekvensen att EU-stöd inte betalats ut och många bönder har nu slut på pengar.

- Vi har väldigt ansträngd ekonomi på grund av låga priser under det gångna året. Nu blir det förmodligen fakturor som ligger och inte blir betalda och då blir det straffräntor på det, säger Alvar Sonesson.

Alvar och Carina väntar på att cirka 1,5 miljoner kronor ska komma in till företaget.

Då inventeringen dragit ut på tiden tvingas många lantbrukare att göra nya ansökningar till länsstyrelsen. Det går alltså fortfarande att få sitt stöd utbetalt men på grund av de nya ansökningarna så blir det mer byråkrati och processen tar längre tid. Alvar är kritisk till hur den har gått till.

- Vi har betesmark där samma beteshage blivit inventerat tre gånger. Jag tycker att det är vansinne. Jag skulle ju inte mjölka samma ko tre gånger och tro att hon inte är färdigmjölkad.

Carina och Alvar Sonesson klarar sig utan stödet i ytterligare några månader, sedan får de gå till banken och hoppas att den vill låna ut pengar.

Lars Angantyr
lars.angantyr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".