Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vellinge

Meningarna går i sär i Vellinge

Publicerat onsdag 11 november 2009 kl 16.23

På tisdagen informerades byborna om att vårdbolaget Attendo Care på uppdrag av Malmö stad öppnar ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn.

På onsdagen går meningarna om transitboendet isär i Vellinge.

Trots de stora protesterna kommer boendet för ensamkommande flyktingbarn att öppna som planerat på vandrarhemmet i Hököpinge.

– Jag välkomnar det. Jag tycker att det behövs transitboenden, och jag tycker att det här verkar vara en lugn och bra miljö för de här barnen att landa i innan de skickas vidare, säger Ulrika Lund, som bor granne med vandrarhemmet i Hököpinge.

Ilkka Andersson håller inte med henne om det.

– Det är fel arrangerat. Nu tar man in trettio stycken ynglingar, och vad ska de ungdomarna göra när de sitter på en förläggning i Vellinge kommun. Det är upplagt för bråk, säger han.

De första ensamkommande flyktingbarnen väntas till boendet i Hököpinge senare i dag eller senast imorgon. Boendet, som drivs av Attendo Care, kommer att ha ett trettiotal platser.

På ett informationsmöte för Hököpingeborna igår kväll blev stämningen hätsk. Tidigare under dagen hade kommunledningen i Vellinge meddelat att man tänkte undersöka möjligheterna att stoppa boendet. Nu har man krävt att det ska göras en inspektion av brandskyddet på boendet men protesterna ändrar ingenting, säger Jonas Morian, informationschef på Attendo Care.

– Nej, det gör det inte. Det är förstås olyckligt att det finns så många människor som inte uppskattar den här verksamheten. Inte minst kommunalrådet i Vellinge har gjort klart vad han tycker. Det är ledsamt men förändrar ingenting för oss, säger han.

Enligt Jonas Morian är det väldigt lite som krävs av Vellinge kommun. De behöver hjälpa till att hitta så kallade gode män till barnen men att det skulle bli aktuellt med skolgång redan i Vellinge tror inte Jonas Morian. Han hoppas att de våldsamma protesterna inte ska påverka barnen som ska bo i Hököpinge.

– Det hoppas jag verkligen inte. Vår ambition är att barnen ska få en trygg och stabil miljö i väntan på att de kan kommunplaceras på annan ort och då gå vidare i sin asylprocess, säger Jonas Morian.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".