K-G Lundberg är medlem i Klippan Rotaryklubb. Foto: Malin Nilsson/SR Kristianstad
Skåne

Satsar på vattenprojekt i Moçambique

Rotaryklubbarna i norra Skåne har gått samman för att delta i ett stort ideellt vattenprojekt i Moçambique. Totalt satsar tretton klubbar från södra distriktet 1,5 miljoner kronor på att bygga vattenbrunnar och utbilda befolkningen i hygienfrågor.

– Idag är det drygt en miljard som är utan rent vatten. Och Moçambique är en av världens fattigaste länder, säger K-G Lundberg från Klippan Rotaryklubb.

K-G Lundberg har varit medlem i Rotary i 20 år och han säger att det här är det största gemensamma projektet som klubbarna har gjort. 13 klubbar från södra distriktet från bland annat Perstorp, Åstorp, Örkelljunga, Båstad, Ängelholm och Hässleholm finns med på tåget.

14 brunnar ska borras i Moçambique och befolkningen i Sofalaprovinsen ska utbildas i hygienfrågor och i hur man ansvarar för driften och underhållet av brunnarna.

Totalt kommer projektet att kosta 1,5 miljoner kronor och K-G Lundberg som själv besökt Moçambique tror att deras insatser kommer att hjälpa befolkningen i området.

Vattenprojektet i Moçambique kommer att pågå under tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".