Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix
Skåne

Felmärkta ägg kan leda till åtal

Uppdaterad 12:41

En äggrossist i Kristianstadstrakten riskerar åtal sedan företaget i stor skala märkt ägg från burhöns med en kod som anger att äggen kommer från frigående höns.

Livsmedelsverket, som anmält äggrossisten till åklagarkammaren i Kristianstad, anser att företaget gjort sig skyldigt till brott mot livsmedelslagen eller det grövre brottet bedrägeri.

När inspektörer från verket kontrollerade vem som levererade äggen visade sig att denne hade två produktionsenheter, båda för burhöns. Äggrossisten hävdade ett flertalet ägg var märkta redan vid leveransen men producenten säger sig inte veta något om var eller hur äggen fått den felaktiga märkningen.

När inspektionen gjordes fanns det flera pallar med felmärkta ägg i anläggningen men det var enligt grossisten en normal situation. Därför tror livsmedelsverket att det varit ett systematiskt och storskaligt projekt där äggrossisten och producenten medvetet märkt ägg som om de kom från frigående höns när de i själva verket kom från burhöns.

Lars Angatyr
lars.angantyr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".