Niklas Walin vaccineras av Anita Joelsson på vårdcentralen i Knislinge. Foto: Linnéa Mattisson/SR Kristianstad.
Skåne

Alla i riskgrupper har inte vaccinerats

Många av dem som tillhör riskgrupper har inte vaccinerats mot svininfluensa än. De som bara har kontakt med primärvården får vänta in sin åldersgrupp för att få vaccin.

När vaccinet som var specialinriktat till riskgrupperna fördelades fick Skåne runt 30 000 doser. Men enligt Hans-Bertil Hansson, som är smittskyddsläkare i Skåne, räknar man med att ungefär var tionde svensk tillhör någon riskgrupp. Det betyder fler än 100 000 personer i Skåne.

Då togs beslutet att vaccinet skulle skickas till sjukhusen, och att de skulle sköta vaccineringen av dem de ansåg behövde det. Primärvården fick också möjlighet att skicka några patienter till sjukhusen. Men vaccinet räckte inte till många av dem som primärvården bedömer som riskpatienter.

- Primärvården har ju hand om alla, hela befolkningen, och det är ju ett fåtal som har en anknytning till just sjukhuset, säger Anita Joelsson, som är distriktssköterska i Knislinge, norr om Kristianstad. Vi har ju svårt sjuka patienter som t ex kan ha svår hjärtsjukdom eller KOL som bara har kontakt med våra läkare här.

Eftersom många av vårdcentralernas sjuka patienter är äldre, så kan det dröja några veckor innan de år vaccin med sin åldersgrupp. I Knislinge försöker man ringa in patienter med kort varsel om det blir vaccin över någon dag, för att hinna med dem som man bedömer som mest akuta.

Anita Joelsson säger att hon inte kan bedöma om väntan innebär någon risk för de här patienterna.

- Men jag önskar att de hade haft tillgång till vaccin.

Linnéa Mattisson
linnea.mattisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".