Ella Jönsson är trött på att ständigt möta olika vårdbiträden från hemtjänst. Foto: Lasse Olsson/SR Kristianstad
Höganäs

Elva olika hemvårdare på tre dagar

Ella Jönsson, 90 år, i Höganäs, har tröttnat på kommunens hemtjänst. På tre dagar hade hon besök från elva olika vårdbiträden och till sist blev det för mycket. Nu har hon skrivit öppet brev till kommunledningen.

– Jag fick feber och blev dålig och låg i tre dagar. På måndagen kände jag att jag behövde hjälp eftersom att jag inte klarade av min frukost, det är ju värst på morgonen.

Ella tryckte på larmet och två stycken vårdbiträden kom. I tre dagar fick hon sedan hjälp morgon, middag och kväll. Under den tiden hann 11 olika vårdbiträden komma och gå hos Ella.

– Då tyckte jag att det fick vara nog och bad om att få slippa att få hjälp middag och kväll och tog bara hjälp på morgonen. Och då fick jag hjälp på morgonen i fjorton dagar ungefär och till slut hade det varit 26 olika vårdbiträden.

Till slut blev det svårt att hålla reda på alla vårdbiträden. Ella som har svårt att läsa och skriva höll reda på den under den första veckan och hennes dotter hjälpte till att anteckna vem som varit där.

– Men andra veckan brydde vi oss inte om det för vi blev trötta på det.

– Och jag frågade om de kunde visa legitimation men det kunde de sällan. Antingen hade de inte fått det eller så var det någon annan stans.

Vad tänker du om det då?

– Ja, man släpper ju in dem ändå. Det är ju inget att göra åt det, säger Ella Jönsson.

Anita Söderlind som är ordförande i socialnämnden i Höganäs säger att det som hänt Ella inte är försvarbart och att man nu ska se över rutinerna.

Lasse Olsson
lasse.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".