Osby

Fritidsgårdar slår igen när kommunerna sparar

När de skånska kommunerna sparar tar man från fritidsgårdarna. Det visar en ny undersökning av organisationen fritidsforum. Över hälften av gårdarna i Skåne som svarat - uppger att de får mindre pengar nästa år. Något som kan betyda kortare öppettider och mindre personal. Exakt det har hänt i Osby kommun. Politikerna skär i verksamheten vilket fritidsledare Staffan Karlsson reagerar starkt emot.

Kommunstyrelsen i Osby har beslutat att göra nedskärningar så att en av fyra fritidsledare försvinner. Det innebär att personalen står inför en nästintill omöjlig uppgift.

- Jag tycker att det är bedrövligt. Det måste finnas på annat ställe där man kan plocka in de här pengarna. Det verkar vara väldigt kortsiktigt och inte genomtänkt alls, säger han.

I dag håller de tre fritidsgårdar öppna, i Osby, Lönsboda och Killeberg. Tre personer klarar inte ens att hålla två gårdar öppna på kvällarna. Det anser i varje fall inte Staffan Karlsson.

Den verklighet som de nu står inför innebär att deras arbetsuppgift förvandlats från att driva verksamhet för ungdomarna till att komma med nyckeln och öppna dörren och sedan sköta övervakning.

- Det kanske är en del som är nöjda med att sätta en nyckel i låset och öppna. Men ska man ha lite kvalitet och vara ett bra vuxenföredöme måste man ha en kontinuitet och att man känner att man är fler vuxna. Det kommer vi inte att kunna klara.

Lars Angantyr

lars.angantyr@sr.se

044-28 15 89

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".