Tid för sagostund på Lilla Dag och Natt i Landskrona. Foto: Malin Nilsson/SR
Skåne

Barnomsorg på OB-tider skiljer sig

Tillgången till barnomsorg på obekväm arbetstid skiljer sig beroende på vilken skånsk kommun man bor i. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio har gjort.

Enkäten skickades ut till Skånes 33 kommuner och 22 svarade. En majoritet av de som svarat på enkäten säger att de erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid. Det man kan se är dock att öppettiderna och de ekonomiska resurserna för förskolorna ser olika ut beroende på vilken kommun de ligger i.

Ekonomiskt är det också stora skillnader mellan hur mycket pengar som läggs på barnomsorg på obekväm arbetstid. Mest pengar lägger Landskrona stad med sina drygt 4,5 miljoner kronor under 2009. Där är Christin Rosendahl rektor och hon säger att nattöppen förskola är ett måste i Landskrona kommun.

- Jag tror att det behövs i alla kommuner eftersom arbetssituationen för föräldrar ser annorlunda ut idag, alla har inte sin arbetsdag mellan sju och fyra, säger hon.

Christin Rosendahl menar också att den sociala situationen ser annorlunda ut idag. Ofta är mor- och farföräldrarna fortfarande yrkesverksamma och har kanske ingen möjlighet att alltid ställa upp och passa barnbarnen.

Malmö stad är en av de kommunerna som inte har någon nattöppen förskola. Kommunerna har ingen skyldighet att tillhandahålla den tjänsten och i Malmö finns det inte heller några planer på att starta en sådan verksamhet. Malmös förskolor stänger olika tider och en del av dem har öppet till klockan 21 på kvällen. Det finns också exempel på kommuner som inte erbjuder någon barnomsorg alls på obekväm arbetstid. Några exempel är Tomelilla, Osby, Eslöv, Båstad och Östra Göinge kommun.

Oscar Beyer är pappa till lilla Emma som är inskriven på den nattöppna förskolan Lilla Dag och Natt i Lanskrona. Familjen bor i Landskrona men Oscar Beyer jobbar i Köpenhamn vilket gör att han dagligen arbetspendlar långt och därför måste hämta Emma relativt sent på kvällen. Han säger att det skulle vara svårt för hans familj att bo i en kommun där det inte finns barnomsorg på obekväm arbetstid.

- Det fungerar jättebra här, det är som en vanlig förskola men med bättre öppettider, säger han.

Malin Nilsson
malin.nilsson@sr.se
040-666 56 06

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".