Bromölla

Inget fel att stoppa rasistsymboler

Bromölla kommun har inte inskränkt elevers yttrandefrihet på något otillåtet sätt. Det konstaterar Justitiekanslern efter att ha utrett en anmälan mot Humleskolan där anmälaren uppfattat det som att skolan infört förbud mot skosnören i andra färger än svart.

Det började med en insändare i Kristianstadsbladet där en förälder tyckte att Humleskolan i Bromölla inte reagerade tillräckligt starkt mot elever som hade kläder med rasistiska budskap.

I efterföljande debatten, där bland annat rektorn på Humelskolan svarade på kritiken, sas saker som gjorde att en person anmälde skolan till Justitieombudsmannen JK. Bland annat för att skolans policy mot rasistiska yttringar skulle ha resulterat i ett förbud mot skosnören i andra färger än svart. Det tycker anmälaren är att inskränka yttrandefriheten.

JK har nu utrett saken och kommit fram till att Humleskolan inte har något generellt förbud mot skosnören som inte är svarta.

Däremot har rektorn uppmanat en elev att sluta använda rasistiska och nazistiska symboler, eftersom andra elever känt sig kränkta och skrämts av kläderna så att de vågade gå till vissa lektioner själva.

JK anser att det varit motiverat att uppmana eleven att inte bära symbolerna av ordningsskäl.

Regler mot vissa symboler på skolor är ok, om är motiverade av ordningsskäl, enligt JK. I annat fall är regler mot symboler en otillåten inskränkning av yttrandefriheten.

Karin Wrangborg
karin.wrangborg@sr.se
044-281549

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".