Sjöbo

Ja till provborrning efter gas

Varken miljön eller människorna kommer att ta någon skada. Med den motiveringen ger länsstyrelsen Shell klartecken till att provborra efter naturgas utanför Lövestad i Sjöbo.

Men många har klagat på att bolaget vill söka efter gasen i Skåne - något som länsstyrelsen har stor respekt för.
– Länsstyrelsen är väl medveten om att det finns en stark oro och den kommer bestå ett tag. Men som vi kan se det så är det så finns det ingen risk för olägenheter för människor eller miljö, säger Johanna Lindström som handlägger ärendet på länsstyrelsen.

Inom bara några dagar kommer nu Shell att börja borra i Ry utanför Lövestad i Sjöbo kommun. Allt är förberett och klart. Bolaget har bara väntat på länsstyrelsens beslut.

Shell har fått klartecken för att borra efter alunskiffer. Den ska sedan analyseras för att se om man ska gå vidare och söka tillstånd för att utvinna naturgas.

Shell vill också bryta alunskiffer på två andra ställen i Skåne: I Oderup i Hörby kommun och i Hedeberga i Tomelilla kommun. Länsstyrelsen har också de här ärendena på sitt bord. När det gäller Oderup kan ett beslut komma innan årsskiftet. I Hedeberga lär det tag längre tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".