HÖÖR

Regionen informerar om rättspsyk

Region Skåne jobbar nu utifrån att det nya rättspsykiatriska centrumet ska placeras på Orups sjukhus i Höör. I kväll har grannarna bjudits in till ett första informationsmöte, som Region Skåne hoppas ska dämpa den värsta oron.

Trots att grannar redan bjudits in till möte, betonar moderaten Catharina Blixen-Finecke, ordförande i vårdproduktionsberedningen, att det ännu inte finns något beslut om var den nya kliniken ska placeras.

– Nej, det betyder inte att vi har bestämt oss om placeringen, men vi har berett ärendet för ett rättspsykiatriskt centrum på Orup. Därför vill vi ha en saklig informationsrunda och en dialog, och när det är gjort får man ta ett beslut, säger hon

Från början sa man från Region Skånes sida att man tittade på sex möjliga alternativ - bland annat i Helsingborg och Hässleholm - men Catharina Blixen-Finecke säger nu att Orupssjukhuset är förstahandsalternativet.

Planerna på en ny rättspsykiatrisk klinik i Skåne har varit en utdragen process. Den nya kliniken ska bland annat ersätta rättspsyks utdömda lokaler i Sege park i Malmö. Länge var tanken att den nya kliniken skulle byggas på Hasslanda i Lund, men kommunen tröttnade på den långsamma hanteringen.

Det rättspsykiatriska centrumet, som kan hamna på Orups sjukhus, ska ha ungefär 60 vårdplatser för personer som dömts till rättspsykiatrisk vård och kommer att ge runt 150 arbetstillfällen. På området kommer det också att bedrivas forskning och undervisning.

Men både kommunledningen i Höör och ortsbor är skeptiska. Många oroar sig för säkerheten, medan andra tror att värdet på deras hus kommer att sjunka. Ett 70-tal anmält sig till kvällens informationsmöte, där Region Skåne hoppas kunna svara på grannarnas frågor.

– All den oro som kan finnas hoppas vi att man kan räta ut med saklig information och naturligtvis svara på frågor från de närboende, säger Catharina Blixen-Finecke.

Backar ni planerna, om de massiva protesterna fortsätter efter mötet?

– Det får vi ta ställning till då.

På tisdag nästa vecka är allmänheten i Höör inbjuden till ett likadant möte.

Petra Haupt

Petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".