Magnus Stridsberg.och hans familj kunde inte flytta till Klippan på grund av att kommunen inte erbjuder barnomsorg på OB-tid. Foto: Malin Nilsson/SR Kristianstad
örkelljunga

Minskade öppettider upprör

Den dygnetruntöppna förskolan i Örkelljunga hotas av minskade öppettider. Något som gjort flera föräldrar i kommunen upprörda. En av dem är Magnus Stridsberg som valde att bo kvar i Örkelljunga på grund av att det erbjöds barnomsorg på obekväm arbetstid.

När Magnus Stridsberg ville köpa hus i Klippan fick han beskedet att han inte kunde få barnomsorg på obekväm arbetstid där. Då valde han och hans familj i stället att bo kvar i Örkelljunga kommun som har en dygnetruntöppen förskola.

När Örkelljunga kommun nu måste spara pengar hotas den förskolan av minskade öppettider, trots att sju barn står i kö för plats.
– Det är helt vansinnigt, säger Magnus Stridsberg.

Magnus arbetar skift inom industrin och hans fru jobbar inom vården. Det gör att de efter en del schemapussel behöver barnomsorg för sina tvillingdöttrar ungefär fyra kvällar eller lördagar i månaden.

Något som man behöver kommunens hjälp med eftersom de inte på regelbunden basis kan kräva att släkt eller vänner ska ta hand om barnen.

Agneta Ekberg är rektor för den dygnetruntöppna förskolan i Örkelljunga. Hon har arbetat fram fyra olika besparingsförslag som politikerna ska ta ställning till på torsdag när utbildningsnämndens arbetsutskott har möte. Oavsett vilket förslag de väljer så innebär det minskade öppettider på förskolan.
– Förmodligen kommer en del att behöva få hjälp av släktingar eller någon annan för att klara barnomsorgen. Det är ju inte lag på att kommunerna ska tillhandahålla barnomsorg på obekväm arbetstid. Det är väl därför man väljer att lägga besparingarna på just den delen av barnomsorgen i Örkelljunga, säger Agneta Ekberg.

Malin Nilsson
malin.nilsson@sr.se
040-666 56 06

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".