Niklas Eneroth tycker att det skulle vara skönt om även hans elledning grävdes ner, så han slapp de tre fyra strömavbrott som de har varje år. Foto:Johan Pettersson/SR Kristianstad
SKÅNE

Många fortfarande strömlösa

Uppdaterad kl 11.40
Många är fortfarande strömlösa efter den hårda blåsten på onsdagskvällen. Niklas Eneroth är en av dem, men han är rustad med sitt eget dieseldrivna elverk.

– En tankning räcker i tolv timmar, säger Niklas Eneroth som har bott i Alleholm på Nävlingeåsen utanför Hässleholm i två år.

Under den tiden har han blivit van vid strömavbrott och räknar nästan med dem när det blåser.

– Det är väl lite charmen med att bo på landet. Det ska inte vara som inne i stan.

Sedan stormen Gudrun 2005 har Eon grävt ner långa sträckor av sina elledningar för att minska konsekvenserna av stormar. Dessutom säger man att man blivit bättre på att vara förberedd och kalla in extra personal. Under onsdagskvällen och natten var ett sextiotal reparatörer ute och jobbade, och också under torsdagen var många ute.

– Vi höll på i regnet och blåsten fram till midnatt ungefär, säger Rune Karlsson, en av reparatörerna som är ute på Nävlingeåsen. Sen åkte vi hem för att sova en stund när det var som mörkast och så var vi ute igen vid sextiden för att försöka ge kunderna strömmen tillbaka.

På torsdagsförmiddagen var drygt 1 000 hushåll utan ström och Eon räknar med att de flesta ska ha fått tillbaka den under dagen. Men några kan få vänta längre om det är komplicerade fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".