Fänrik Anders Lundgren och major André Saedén har provat den nya banan. Foto: Janne Wieslander/SR.
REVINGE

P7 öppnar bana för bombövningar

En ny träningsanläggning har byggts på regementet P7 Revingehed. Militär personal ska bland annat öva på att upptäcka den typ av hemmagjorda bomber som förra veckan skadade fem svenska soldater och dödade en tolk i Afghanistan.

Den här veckan har ett 30-tal officerare deltagit i den första övningen på anläggningen. Deltagarna har bland annat fått lära sig hur man kan upptäcka hemmagjorda bomber.

– På vägen fram vet man om att det finns ett hot mot förbandet, till exempel en sprängladdning. Då gäller det att kunna läsa terrängen och hitta sprängladdningen innan motståndaren kan detonera den, säger kursdeltagaren major André Saedén.

Det är en två kilometer lång slinga som skapats med olika typer av stationer där man kan öva på att ta hand om bomber som hittats i anslutning till en bil, i en byggnad eller ute i terrängen.

Till en början är det militär personal som ska till utlandstjänst som får utbildningen, men framöver hoppas man även kunna erbjuda andra myndigheter och organisationer, som till exempel polisen, den här kursen.

Erfarenheter från personal som tjänstgjort i bland annat Afghanistan används på kurserna.

– Just deras kompetens från verkligheten är självklart väldigt högt värderad, säger André Saedén, som själv kan komma att tjänstgöra i Afghanistan.

Hur påverkar den här senaste händelsen i Afghanistan er, då svenska soldater skadades och en tolk dog?

– Först blir man självklart påverkad av att svenska kollegor blev skadade, men när utredningen är klar där borta är vår förhoppning att vi kan använda den i utbildningen, så att vi hela tiden kan utveckla oss.

Jan Wieslander
jan.wieslander@sr.se

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".