Båstad

Bakläxa för markförsäljning till Peab

Länsrätten i Skåne har upphävt Båstads kommuns beslut att sälja mark i Förslöv till byggföretaget Peab. Rätten anser att kommunens avtal med Peab innebar ett otillåtet stöd till ett enskilt företag.

Båstads kommun har länge försökt hitta någon som vill bygga hyreslägenheter i Förslöv. Men varken det kommunala bostadsbolaget Båstadshem eller privata fastighetsbolag har visat intresse. Kalkylerna har visat att det inte lönar sig.

När alla andra backat ur övertalade Båstads kommun Peab att bygga. Peab lovade att bygga hyreslägenheter i en första etapp, och sen eventuellt bygga en andra och tredje etapp också beroende på efterfrågan. I första hand hyresrätter, i andra hand till exempel bostadsrätter.

Avtalet med Båstads kommun innebar att Peab fick ett fast markpris. När den första etappen byggts färdigt hade Peab dessutom förhandsrätt till två andra markområden till och med 2013 respektive 2015.

En privatperson i Båstad överklagade kommunens hantering, och nu har han fått rätt. Länsrätten anser att avtalet skiljer sig så mycket från hur fastighetsaffärer normalt går till, så att det är ett otillåtet stöd till ett enskilt företag. Därför upphävs avtalet.

I praktiken får länsrättens beslut emellertid inte så stor betydelse, eftersom Peab redan backat ur affären igen. 

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se
040-666 56 05

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".