Tomelilla

Är konst nyttig?

Vad ska den vara bra för? Konst alltså. Vad fyller den för funktion egentligen? Vad har vi för nytta av den? De här frågorna står i centrum för en ny utställning på Tomelilla konsthall som öppnar i morgon.

– Sist jag var i Tomelilla var det marknadsdag med tivoli här. Och det ifrågasätter man aldrig ju. Vilket behov som tillfredställs när man blir lite yr i en karusell, eller göra fint med lite glitter. Mitt verk är en hyllning till yrseln, till längtan efter det där andra, säger Katarina Wiklund som är en av de nio konstnärerna som funderat över de här frågorna. 

Alla konstnärerna har tittat på Tomelilla lite utifrån men de har samtidigt närmat sig Tomelillaborna på olika sätt. För att kunna skapa sig en bild av dem innan de möter dem som besökare på konsthallen. 

Och med sig har konstnärerna fått frågan om konst kan skapa mening eller om den är meningslös. Vad man har för nytta av den? Ett slags undersökande konst kan man kanske säga. 

De nio konstnärerna tillhör alla närverket Fiber Art Sweden och har närmat sig de här frågorna på lite olika vis. 

Elisabeth Christiansson och Maria Wahlgren har t ex studerat Tomelillaborna dels genom nyhetsrubriker på nätet dels genom att hylla en gamla sydostskånska textiltradition som röllakan och yllebroderi.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55