Skåne

Osäker framtid för kycklinguppfödare

Endast 17 av 23 skånska kycklinguppfödare får fortsätta med sin verksamhet. Det står klart sedan Kronfågel i veckan berättat för de skånska uppfödarna hur deras framtid ser ut. Per Lindahl, som representerar uppfödarna, har gård strax utanför Kristianstad. Han får fortsätta leverera till Kronfågel, situationen för bönderna på Österlen är en helt annan. De uppmanas ställa om sitt lantbruk.

Situationen ser olika ut för de skånska kycklinguppfödarna. Några av dem tvingas att lägga ned sin verksamhet. Andra blir hänvisade till Guldfågels slakteri i Falkenberg. För dem som tvingas stänga är det ett tufft besked.

- Givetvis är de oerhört besvikna. Har man ett lantbruk räknar man med att kunna driva det. Lantbruket är ett långsiktigt företagande. Nu har världen vänts upp och ner för dem, säger Per Lindahl.

De lantbrukare som tvingas att lägga ned sin verksamhet kommer att erbjudas någon form av omställningsstöd.

Det finns några uppfödare som får fortsätta att leverera till Kronfågel och slakteriet i Valla strax utanför Katrineholm. Per Lindahl är osäker på om det verkligen är en lösning på längre sikt.

- Man vet inte vad som händer om fem år, om marknaden förändras. Då är det våra kycklingar som ligger längst bort och är dyrast för Kronfågel, säger han.

Samtidigt som de tunga beskeden kom för flera lantbrukare jobbar Per Lindahl och hans kollegor vidare med att på något sätt försöka hålla slakteriet i Kristianstad öppet.

- Min uppfattning är att vi inte har fått ett sista nej ännu. Jag har lagt fram ett upplägg för Kronfågel som de håller på att titta på just nu.

Lars Angantyr

lars.angantyr@sr.se

044-28 15 89