Tandläkare åtalas för grovt bedrägeri

En tandläkare som förra året förlorade sin legitimation sedan Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd utrett ett 100-tal anmälningar mot honom, åtalas nu för grovt bedrägeri mot Försäkringskassan.

Tidigare rapportering:

Enligt åtalet som lämnats in till tingsrätten i Malmö har tandläkaren mellan åren 2003 och 2006 begärt ersättning från Försäkringskassan för behandlingar som aldrig utfördes. I vissa fall har han enligt åtalet börjat behandla en patient innan han fått klartecken från Försäkringskassan om ersättning. Sammanlagt handlar det om en dryg miljon kronor som tandläkaren ska ha bedragit Försäkringskassan på. 

Tandläkaren, som hade sin praktik i Malmö, är sedan tidigare väl känd hos Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som utrett ett 100-tal anmälningar om felbehandlingar mot honom. Flera av hans patienter blev så upprörda att de bildade en förening mot tandfusk. I april förra året förlorade han sin legitimation. 

Nu har också de flesta av tandläkarens olika bolag gått i konkurs, och han har skulder på över fem miljoner kronor. I början av oktober försökte kronofogden göra utmätning hos honom. Nu åtalas han alltså för 50 fall av grovt bedrägeri och för fyra försök till grovt bedrägeri.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se