Skåne

Mer pengar till de små och sjuka barnen

Avdelningen för för tidigt födda barn vid Universitetssjukhuset i Lund får extra pengar nästa år. Sex miljoner kronor extra ska användas till att vårda fler barn och bemanna en så kallad babyambulans.

Avdelningen för förtidigt födda barn har haft stora problem med överbeläggningar, och enligt ledningen har barn utsatts för allvarliga risker. Verksamhetschefen Staffan Polberger har tidigare sagt till P4 Radio Malmöhus att barn riskerar att dö, om man inte får nya pengar nästa år.

Men nu ser det alltså ut att lösa sig, enligt regionrådet Gilbert Tribo (FP).

- Barnen är det viktigaste vi har, och vi ser att vi har bekymmer. Vi har ett ökat barnafödande, vilket är jättepositivt, men det leder också till att fler barn föds förtidigt och är sjuka, säger han.

Beslutet som ska tas på hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 30 november innebär att neonatalavdelningen får 2,3 miljoner kronor extra för att bemanna en transportservice, som säkrare ska kunna transportera sjuka barn mellan olika sjukhus.

Avdelningen har också fått ett utökat uppdrag, vilket innebär att man ska klara av att vårda fler barn. Om man klarar det får man 3,7 miljoner kronor till.

Pengarna till satsningen kommer från ökade skatteintäkter, trots de ekonomiskt svåra tiderna.

- Det är inte så att pengarna har tagits från hälsovalet eller från vården av gamla eller liknande, utan det är nya pengar som vi prioriterar att lägga på den här utökningen, säger Gilbert Tribo.

Petra Haupt

petra.haupt@sr.se