TOMELILLA

Tomelilla tar emot 4-7 flyktingbarn

Tomelilla kommun vill ta emot mellan 4 och 7 ensamkommande flyktingbarn. Det enades gruppledarna i den borgerliga majoriteten om på måndagen. Förhoppningen är att kommunen ska kunna skriva ett avtal med Migrationsverket under december.

- Alla kommuner måste hjälpa till, också Tomelilla, säger moderaten Marianne Åkerblad som är ordförande i kommunstyrelsens familjeutskott. Hon tar bestämt avstånd från de åsikter som partikamraterna i Vellinge utryckte när debatten drog igång härom veckan.

- Det är inte moderata åsikter, menar hon.

I och med att de borgerliga gruppledarna enades i dag så finns det en bred politisk enighet i den här frågan i Tomelilla. Socialdemokraterna föreslog att kommunen skulle ta emot ensamkommande flyktingbarn i en motion redan i somras och härom månaden kom förfrågan från Migrationsverket.

När Tomelilla kommun återinförde det vanliga flyktingmottagandet för två år sedan var debatten hetsig men så verkar det inte vara nu.

- Kanske har man sett att det flyktingmottagandet fungerar mycket bra, säger Margith Svensson, moderat kommunstyrelseordförande i Tomelilla.

Det formella beslutet tas i kommunstyrelsen nästa måndag och sedan får familjeutskottet i uppdrag att skriva avtal med Migrationsverket, helst före årsskiftet. Tanken är att det ska vara ett långsiktigt avtal där de flyktingbarn som så småningom slussas ut i samhället så ska nyanlända barn få överta deras platser.

Var i Tomelilla kommun de ensamkommande flyktingbarnen ska bo är inte klart än.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55