ÖSTERLEN

Bostadsval viktigt för äldre

Skulle Sydöstra Skåne kunna bli en av Sveriges bästa livsmiljöer för äldre? Det finns det och annan som hoppas på. Under tisdagsftermiddagen diskuterade äldre från hela sydöstra Skåne hur det skulle kunna gå till.

- Det är viktigt att vi skapar en frihet åt äldre människor att själva välja sitt boende så långt det är möjligt, säger Ragnar Lönnäng, aktiv i Sveriges Pensionärsförbund i Simrishamn. En frihet som han inte riktigt tycker sig se i dag.

Tre studieförbund har slagit sig samman för att ordna diskussionen i matsalen på Österlens folkhögskola. Medborgarskolan, ABF och Vuxenskolan vill tillsammans få igång Österlens allt äldre befolkning i debatter om hur de vill leva i framtiden. Hur de vill bo, hur de vill att service och annat utbud ska fungera för äldre framöver är frågor man vill ha svar på.

Under eftermiddagen varvades diskussioner med grupparbeten och föredrag.

- Nya stora pensionärsgrupper kommer, vi är friskare om vi får ha hälsan och vi har större krav. Och då är det en viktig fråga för samhället och för politikerna hur vi ska klara av och möta detta i framtiden. Och det är där jag tror att då måste vi själva som pensionärer vara aktiva i den diskussionen, säger debattören Monika Olin Wikman.

- Vi måste också har en seriös diskussion om hur detta ska finansieras, lägger hon till.

Marie Sandgren

marie.sandgren@sr.se

0414-146 55