Klippan

Grannkommuner påverkas av fler skolor

När fler och fler friskolor startar gymnasieutbildning i Helsingborg så påverkar det inte bara den kommunala gymnasieskolan där. Det berör också de kommunala gymnasieskolorna i grannkommunerna.

På Klippans gymnasieskola ser man inga akuta problem med att locka elever, även om ungefär var fjärde gymnasist från klippan studerar på andra orter i dag. 

Per Dahl, som är gymnasiechef i Klippan, säger att det självklart att ungdomar tittar på utbildningar som finns i Helsingborg och på andra ställen i närheten. Särskilt som det inte är några avskräckande pendlingsavstånd. 

Han tycker att Klippans gymnasieskola står sig gott i konkurrensen när det gäller kvalitet på utbildningen. Men att 16-åringarna ibland lockas av annat i stan som tillgången på kaféer och nöjesliv till exempel. 

– Men varje höst får vi tillbaka ett rätt stort antal elever som tröttnat både på resor och det man lockats av en gång i tiden, säger han. 

Tidigare hade Klippan ett avtal med Åstorps, Perstorps och Örkelljunga kommuner om att deras gymnasieelever skulle gå i Klippan om den sökta utbildningen fanns där. Men först startade Örkelljunga eget gymnasium, och sen blev det fritt för eleverna att söka gymnasieplats. Först i Nordvästskåne och sen i hela Skåne. 

Trots det har Klippans gymnasieskola inga problem att locka elever från andra kommuner, även om den inte ligger i en storstad. Av de omkring 1200 eleverna kommer drygt hälften från andra kommuner. 

– Vi har en hel del utbildningar som är speciella. Vi har några utbildningar där man kan söka från hela landet, säger Per Dahl. 


Bosse Johansson
Bo.johansson@sr.se