Skåne

Lågkonjunkturen försenar nya tåg

De nya Pågatågen som ska minska trängseln för tågresenärerna är försenade. Tillverkaren Alstom har fått problem i lågkonjunkturen. Men före jul ska de första sex av de nya tågen komma.

Före jul ska sex nya Pågatåg komma och nästa år 22 stycken. Sedan fortsätter det till 2012 när det sista av de beställda 49 tågen ska ha levererats. Men tidplanen är omkring en månad försenad. 

– Det har varit lite produktionsproblem i Tyskland. Bland annat har en del underleverantörer till Alstom fått svårigheter i krisen. Någon har till och med gått i konkurs, säger Claes Ulveryd, tågchef på Skånetrafiken.

Historiskt har det ofta varit en del fel på nya tåg. När Öresundstågen kom var det bland annat fel på dörrar och toaletter. De tåg som Alstom levererade till SL i Stockholm för några år sedan hade en del fel. Tågen liknar dem som Skånetrafiken har beställt. Men Skånetrafiken hoppas att felen inte kommer att upprepas. 

– Det gnager en liten oro någonstans att allting inte ska vara perfekt. Men vi har ju försökt ta höjd för de fel vi kände till från Stockholms tåg och bett leverantören ägna speciell uppmärksamhet åt vissa av de här felen. Hittills har vi inte sett några tecken på att det inte ska fungera, säger Claes Ulveryd.

De nya tågen

De har en topphastighet på hela 160 kilometer i timmen. Modellen är ett fyravagnars motorvagnståg som är 74 meter långt, väger 155 ton och har plats för 240 bekvämt sittande resenärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.