Vombsjön

Dykare undersöker musseldöden

Länsstyrelsen går nu till botten med musseldöden i Vombsjön. Nu i helgen söker dykare förklaringen till att stora mängder musslor hittats döda längs stränderna.

– Vi ska dyka successivt djupare och räkna musslor, både levande och döda. Det här ska vi göra vid fyra eller fem ställen i sjön, säger naturvårdshandläggare Nils Carlsson som är en av dykarna som i dag undersöker sjöns botten. 

Det var för en vecka sedan som stora mängder döda musslor upptäcktes vid Vombsjön, men vad musseldöden beror på är oklart. Det är det som dykarna nu hoppas kunna förklara. En teori är att den snabbt sjunkande vattennivån i sjön gjort att musslorna helt enkelt inte hunnit ta sig ut till djupare vatten.

– Om den teorin stämmer så borde musslorna vara levande och välmående på djupare vatten. Om så inte är fallet så är det genast allvarligare, säger Nils Carlsson. 

En allvarligare förklaring skulle till exempel kunna vara alggifter. Därför tas även vattenprover vid sjön. I Vombsjön finns miljontals musslor och de fyller en viktig funktion.

– De är otroligt effektiva på att filtrera vattnet, så de fungerar som ett stort filter för sjön, berättar Nils Carlsson. 

Så om de börjar dö, vad händer då? 

– Det skulle helt klart innebära kraftigare algblomning med alla negativa konsekvenser det för med sig. 

David Rasmusson
david.rasmussson@sr.se