Östra Göinge

10 tjänster bort på vård och omsorg

Med bara två veckor kvar till jul kommer nu beskedet att Östra Göinge kommun troligen kommer att säga upp personal inom vård och omsorg. Nedskärningar i nästa års budget gör att 9,7 tjänster plockas bort från äldreboenden och hemtjänst.

Några av dessa tjänster flyttas till en personalpool som ska täcka upp vid sjukfrånvaro och liknande. Anställda över 61 år kan också gå ner i arbetstid eller sluta helt i förtid, enligt kommunens pensionspolicy. Men personalchef Birgitta Sörensen tror också att uppsägningar behövs för att klara besparingarna. 

De fackliga förhandlingarna slutade i oenighet så beslut om uppsägningar kommer tidigast efter sju dagar. Det finns också möjlighet för facket att begära centrala förhandlingar. 

Det innebär att de drabbade antingen får besked precis före jul, eller får vänta till efter helgerna. 

– Ett sådant här besked är aldrig trevligt att lämna, oavsett när man gör det. Vi är medvetna om att den här övertalighetssituationen skapar oro bland våra medarbetare och att det medför vissa risker i våra verksamheter men vi har konstaterat att uppsägningar är tyvärr enda utvägen i det här läget, säger Birgitta Sörensen, personalchef i Östra Göinge kommun. 

Abigail Sykes
abigail.sykes@sr.se
044-28 15 75