Representanter för kvinnojourerna i Hässleholm, Kristianstad och Olofström tog emot checkar från Bo Bengtsson, vd för Sparbanken 1826. Foto: Karin Wrangborg/SR Kristianstad
Kristianstad/Hässleholm/Olofström

Julkortspengar gick till kvinnojouren

Under fredagen fick kvinnojourerna i Kristianstad, Hässleholm och Olofström en gåva av en lokal bank som valt att skippa julkorten och klapparna till kunder. Istället lägger banken pengarna på välgörande ändamål.

– Vi har kommunala bidrag som bara täcker våra fasta utgifter och inte ens det. Och därför behöver vi mer pengar, säger Karin Ekström på Kristianstad kvinnojour. 

Kristianstad kvinnojour får runt 300 000 kronor i bidrag av kommunen om året. 

Pengarna från Sparbanken 1826 som överlämnades idag räcker till guldkant, säger representanterna för kvinnojourerna Kristianstad, Hässleholm och Olofström. 

Tillsammans mottog de totalt 50 000 kronor. I Olofström och Kristianstad ska pengarna satsas på barnen som kommer tillsammans med sina mammor till kvinnojourerna, pengarna blir leksaker och aktiviteter. I Hässleholm ska pengarna gå till att inreda den sista delen av kvinnohuset. Det finns planer på gym och fik och ett aktivitetsrum för barn och ett för kvinnor. 

Karin Ekström på Kristianstad kvinnojour är tacksam för alla gåvor. Men hon tycker också att det är vikitgt att det allmänna tar ansvar för problemen med våld i nära relationer. 

– Egentligen är det samhället som har det yttersta ansvaret för det här.

Karin Wrangborg
karin.wrangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista