sa Joachim Orrenius på turistbyrån Visit Österlen. Foto: Marie Sandgren/SR Kristianstad
SIMRISHAMN

Slut med tryckt turistinformation

Turistbyrån Visit Österlen skippar den tryckta informationen till turisterna. Från och med i dag är stopp och inga fler broschyrer kommer att beställas. Det är den pågående klimatkonferensen i Köpenhamn som inspirerat den privata turistbyrån att dra sitt strå till stacken i miljöarbetet.

– Vi har varje år producerat kartor över Ystad-Österlenområdet, turistguider och annat informationsmaterial, säger Joachim Orrenius som driver Visit Österlen i Simrishamn.

– Men nu är det slut med det. Det enda vi kommer att trycka hädanefter är visitkort. 

Allt fler söker sin turistinformation på nätet och företagets beslut har vuxit fram i takt med att den gruppen blir allt större. Joachim Orrenius inser att det papper och den energi som det här beslutet sparar kanske inte gör så stor skillnad. Men han hoppas också kunna inspirera andra. 

– Vi vill utmana övriga turistbyråer i landet att göra likadant. 

– Varje år släpar jag på kartong efter kartong med information. Inte bara den vi själva trycker upp utan också broschyrer från andra inom branschen. Information som vi sedan sprider vidare till våra kunder. Men ofta blir det inaktuellt efter bara en säsong och då ska det som bli över släpas till bilen för att sedan återvinnas. Det känns omodernt helt enkelt, att arbeta så, säger han. 

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista