SIMRISHAMN

Inga garantier för bibliotek

Sedan ett tag tillbaka är det klart att biblioteken i Hammenhög, Skillinge och Sant Olof blir kvar under nästa år. Men frågan är om biblioteken överlever valåret 2010?

Reaktionerna blev starka när bybiblioteken i Sankt Olof, Skillinge och Hammenhög hotades av nedläggning redan vid årsskiftet, när kultur- och fritidsförvaltningen behövde spara. Protestmöten arrangerades på flera håll och kommunledningen gjorde en tvärvändning.

Biblioteken räddas kvar under nästa års. Delvis genom att slå ihop skolbiblioteken och folkbiblioteken på de här orterna gick de att rädda. Men störst roll spelade de vare extrapengarna från regeringen till kommunerna.

Men frågan är hur mycket längre biblioteken kommer att finnas kvar? Centerpartiet ville i en motion få fastställt att de här biblioteken får överleva också på längre sikt.

Det här en viktig fråga, tycker kultur- och fritidsnämnden men menar samtidigt att det är viktigt att facknämnden själv får möjlighet att prioritera bland sina resurser ifall pengarna inte räcker.

Man vill helt enkelt undvika att binda upp på löften av det här slaget hur vällovliga de än är. Det blev med andra ord nej. Inga garantier för framtiden. Centern och Österlenpartiet röstade emot. Frågan går nu vidare till kommunfullmäktige. Och räkna med att den dyker upp i valrörelsen i Simrishamns kommun nästa år.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista