HÄSSLEHOLM

350 klockslag för klimatet

På söndagen tar Svenska kyrkan ställning i klimatdebatten. Kyrkorna i Hässleholm och Norra Åsum är några av de religiösa samfund världen över som låter kyrkklockorna klämta 350 gånger klockan 15.

Biskopen i Lunds stift Antje Jackelén har uppmanat stiftets församlingar att vara med och uppmärksamma klimatmötet i Köpenhamn.

Siffran 350 syftar på maxgränsen för mängden koldioxid i luften per miljon molekyler om den globala temperaturökningen ska hållas under två grader, vilket är den gräns som forskningsvärlden kommit fram till krävs för att förhindra kraftiga klimatförändringar.

Hässleholms citypräst Corinna Friedl säger att det finns flera skäl för just kyrkan och andra samfund att ta ställning i klimatfrågan.

– Om man uttrycker det teologiskt kan man säga att vi tror ju att det finns en mening med att vi lever, att barn finns och att naturen finns. Och då vill vi vårda livet på jorden och se till att det får fortsätta.

– Och sedan finns ett annat perspektiv som är rättvisan och de sociala följder som påverkas av klimatförändringen. Det är frågan om krig, fördelning av resurser och så vidare. Så det är en etisk fråga, en fråga om rättvisa, om medmänsklighet och kärlek till sin nästa, säger hon.

Abigail Sykes
044-28 15 75
abigail.sykes@sr.se