Nu är det klart med pengar till saneringen av den förgiftade marken. Arkivbild: Linnéa Mattisson/SR Kristianstad
Kristianstad

75 miljoner till gasverkssanering

Uppdaterad kl 16.47
Kristianstad kommun får 75,6 miljoner kronor till saneringen av den förorenade gasverkstomten på söder. Naturvårdsverket har beviljat kommunens ansökan.

– Vi är väldigt glada och tacksamma här på kommunen för att man sett det som ett prioriterat objekt med gasverket i Kristianstad, säger Patrik Möller som är kommunens projektledare för saneringen.

Tomten, där det byggdes ett gasverk i början av 1900-talet, räknas som en av Skånes fem mest förorenade. Ytligt har järn och cyanid färgat en del av jord och byggnader blåa. Och cancerframkallande polyaromatiska kolväten, PAH, finns på tomten. Längre ner under jorden ligger en cistern med tjära och på sikt riskerar föroreningar att spridas till grundvattnet.

Men med de 75 miljonerna från Naturvårdsverket kan alltså saneringen av tomten bli av. Husen ska rivas och stora mängder jord ska tas upp och fraktas bort. Totalt beräknas kostnaden hamna runt 85 miljoner kronor och kommunen ska stå för 10 procent.

Nu pågår en upphandling där en extern projektledare också ska tas fram. Till vintern 2010 hoppas Patrik Möller att saneringen ska vara igång. Planen är att den ska vara klar i slutet av år 2011.

Under saneringen kan det lukta obehagligt från tomten, men det ska inte vara någon fara för allmänheten, enligt kommunens projektledare Patrik Möller.

– Vi tar om hand om ämnena och det kommer inte bli någon påverkan på de som bor eller vistas i närheten av tomten.

Tomten ligger ett par 100 meter från den plats där den nya arenan byggs i Kristianstad. När den är sanerad planeras den att användas mest som parkeringsplats.

Karin Wrangborg
karin.wrangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista