Den skånska vargen har traskat vidare norrut. Arkivbild: Lina Sundahl Djerf/SR Kristianstad
Skåne

Ingen skyddsjakt på utflyttad varg

Den blir ingen skyddsjakt på den varg som under hösten rivit får i Skåne. Naturvårdsverket har avslagit ansökan från LRF Skåne och Skånes fårintressenter. Lite förenklat sammanfattat, så avslår Naturvårdsverket skyddsjakt eftersom det inte längre finns någon varg att skjuta. Vargen har sen en tid tillbaka lämnat Skåne och därför bedöms också riskerna för nya angrepp som mycket små.

Det var i slutet av augusti som en varg siktades i nordöstra Skåne. Och under de kommande månaderna så var det många som såg den inte allt för blyga vargen på olika platser i norra Skåne. Men så började det komma rapporter om att vargen fått smak för skånska får. Och i slutet av oktober så inträffade det största angreppet då inte mindre än 17 får och lamm dödades i Norra Sandby utanför Hässleholm.

Efter det angreppet väcktes frågan om skyddsjakt på allvar och det dröjde inte länge innan LRF Skåne tillsammans med Skånes fårintressenter skickade in en ansökan.

Några dagar senare hade vargen dragit vidare, upp i Halland. Och det är alltså en stor del i Naturvårdsverkets avslag. Men även om vargen varit kvar är det osäkert om det blivit någon skyddsjakt, eftersom det finns politiska beslut om att det ska finnas varg, även i södra Sverige.

Vad beträffar den berörda vargen, verkar ingen riktigt veta var den är i dag, eller om den finns alls längre.

Rickard Sturesson
rickard.sturesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista