Skåne

Polskt samarbete stärker företag

Just nu pågår ett projekt som ska stärka handeln och företagandet i Skåne och Norra Polen. CTF, Cathing the furture heter detta EU-finansierade projekt.

Fyra skånska kommuner är med i hopp om att öka sin konkurrenskraft på båda sidor om Östersjön: Simrishamn, Åstorp, Ystad och Eslöv. 

Från Polens sida medverkar universitetet i Gdansk och fem polska kommunen. Dessutom är en rad andra organisationer med i samarbetet t ex Exportrådet och Svensk-polska handelskammaren.

Huvudsyftet med Catching the Future är att stärka små och medelstora företag i de kommuner som är med.

Det handlar om företag med mellan 20 och 200 anställda. Tanken är att företagen ska få kunskap så att de kan hitta nya kontakter och handelförbindelser, skapa sig bredare marknader och öka sin konkurrenskraft.

Startskottet gick i juli i år och det är Ystad kommun som håller i framtidsprojektet. 10 miljoner svenska kronor är beviljade inom ramen för EU-programmet South Baltic Program.

De pengarna ska användas till utbildningar i ledarskap, internationell handel inom EU, entreprenörskap för kvinnor samt skatte- och tullfrågor för företag från de kommuner som deltar i Polen och Skåne.

Företagen ska också få kunskap om skillnader i affärskultur mellan Sverige och Polen och i att tänka nytt och innovativt. Företagen ska också kunna använda sig av olika slags stödjande funktioner i båda länderna.

Just nu rekryterar man de företag som ska vara med från Ystad, Simrishamn, Åstorp, Eslöv samt fem polska kommuner.

Totalt handlar det om 60 företag som får vara med.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414- 146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista