En bluffaktura på 2 870 kronor. Det är vad P4 Kristianstad fått in brevlådan. Foto: SR Kristianstad
Skåne

Svininfluensan lockar till bluff

Svininfluensan verkar ha inspirerat till skumma fakturor som har gått ut till många företag i dag, bland annat till Sveriges Radio Kristianstad. Det är ett företag som kallar sig Svenska hälsoinstitutet som vill ha nästan 2900 kronor för influensarelaterade produkter.

Christer Tennhammar som är ekonom på en mekanisk verkstad i Eslöv reagerade och läste det finstilta där det framgick att det inte förelåg någon betalningsplikt.
– Men beloppet och senaste betalningsdag är skrivna med fetstil och dominerar fakturan.

På fakturan står att den avser produkter levererade av Svenska hälsoinstitutet. Det handlar om tre gånger femhundra milliliter Pandemic geletinus för totalt 2 870 kronor.

På den hemsida som företaget anger på fakturan går det att läsa att företaget erbjuder 8 000 produkter, men vad det är för några produkter framgår inte.

Christer Tennhammar har kontaktat Företagarna i Skåne för att varna för bluffakturorna.
– Min hamnar i en hängmapp som heter ”Falska fakturor”.

Runt 250 företag har hört av sig till branschorganisationen Svensk handel efter att ha tagit emot den otydliga fakturan med posten. Under dagen förde också Svensk handel upp Svenska hälsoinstitutet på sin svarta lista som man kan ta del av på organisationens hemsida.

Karin Wrangborg
karin.wrangborg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista