Kristianstad

Filmstudion slår medlemsrekord

Intresset för att se lite smalare filmer tycks bara öka. Kristianstads filmstudio har till exempel aldrig haft så här många medlemmar tidigare – nästan 400 stycken.

Intresset för att se lite smalare filmer tycks bara öka. Kristianstads filmstudio har till exempel aldrig haft så här många medlemmar tidigare – nästan 400 stycken.

Föreningens ordförande Rune Degerhammar har flera tankar om varför så många vill vara med.

– Man vill se film på en riktig biograf, på en stor screen. Ljudet är annorlunda och sedan hoppas vi naturligtvis också att de filmer vi visar är ett skäl till att det finns ett växande intresse. Och i och med att det är en sluten organisation kan vi också hålla nere priset.

När videon gjorde sitt intåg i hemmen på 80-talet, förlorade Kristianstads filmstudio många medlemmar. Men sedan dess har antalet ökat med 300 procent till dagens 397 personer.

Tanken är att lyfta fram filmer som inte går på de kommersiella biograferna. Filmerna visas oftast på Kosmorama i Kristianstad men ibland blir det också samarbeten med Regionmuseet och Kristianstads konsthall på Filmmuseet. Föreningen har också haft flera specialarrangemang där man bjudit in profiler som Marit Kaplan från Göteborgs filmfestival och Orvar Säfström som tidigare var programledare för SVT:s program Filmkrönikan.

Förutom det vanliga filmprogrammet är även en del sådant inplanerat framöver, berättar Rune Degerhammar.

– Nästa år planerar vi att vara med i bokfestivalen. Sedan har vi planer på att få ner någon, precis som tidigare, och vi har ett sådant arrangemang på gång men det är inte helt spikat. 

Abigail Sykes
044-28 15 75
abigail.sykes@sr.se