Simrishamn

Nya byggplaner i Brantevik

Nu finns det åter planer på att bebygga Branteviks västra utkant.  Fast det handlar om en exploatering i betydligt lugnare takt än häromåret. Då ville det isländska företaget SW Holding bygga 220 nya hus på platsen.

Den gången 2007 blev protesterna från byborna och Branteviks samhällsförening högljudda.

Brantevik har bara runt 440 bofasta invånare och att plötsligt få 220 hus till tyckte en del var en på tok för hög exploatering. Och av planerna blev det ingenting.

Nu har de två företagen som äger marken, AB Diorama och Råkulla AB, tagit fram ett planprogram i hopp om att kunna bygga här så småningom. Det handlar om området väster om dagens bebyggelse i Brantevik.

Den här gången ska det bli en långsammare utbyggnad i etapper med start i områdets sydöstra del. Företagen vill se hus på mellan 1 1/2 och 2 1/2 plan. Både flerfamiljshus och enfamiljshus.

Hur många hus det kan bli tal om är en senare fråga när detaljplanen görs. 

Det kommunstyrelsens utskott för utveckling och beredning i Simrishamn har sagt okej till är planprogrammet. Det finns att se på bland annat biblioteket och stadshuset i Simrishamn fram till den 15 januari.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista