Tommy Augustsson och Karl-Gösta Bengtsson lämnar över protestlistan till tandvårdsnämndens ordförande Bo Thunell. Foto: Melissa Dahlqvist/SR Kristianstad
osby

831 skrev på för folktandvården

Det är svårt att rekrytera tandläkare till nordöstra Skåne. I Lönsboda har invånarna reagerat eftersom det finns risk att folktandvården på orten läggs ner.

På torsdagen lämnade Karl-Gösta Bengtsson (S) över en protestlista med 831 namnunderskrifter till Bo Thunell (MP) som är ordförande i tandvårdsnämnden i Region Skåne.

– Jag måste säga att jag är imponerad av den stora uppslutning som Lönsbodaborna har visat här, sär Bo Thunell. Men tandvårdsnämnden kan inte göra nåt åt det här eftersom rekrytering är en fråga för klinikchefer och förvaltningschefer.

Folktandvården i Lönsboda har i dag öppet tre dagar i veckan. En av tandläkarna som arbetar deltid i Lönsboda ska nästa år börja arbeta på annan ort.

Invånarna vill ha kvar verksamheten i Lönsboda och på en vecka har 831 namnunderskrifter samlats in.

– Jag tror att det ger politikerna en tankeställare att folk verkligen ställer upp för sitt samhälle, säger Karl-Gösta Bengtsson.

Melissa Dahlqvist
melissa.dahlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista